Weet wat je fans voor jou kunnen doen

Dit artikel is ook te lezen op de weblog van Chain Connection.

Door de jaren heen heeft de marketingcommunicatie haar aandacht verschoven van productgericht denken naar consumentgericht denken. Nu de nadruk dan toch eindelijk op de consument wordt gelegd, blijkt dat bedrijven nog voorzichtig te werk gaan. Natuurlijk wil iedereen wel Word of Mouth (WoM) uitlokken en superpromotors ontdekken op iedere hoek van de straat. Maar vaak weten bedrijven niet eens wat voor middelen dit zijn of wat je ermee kan bereiken.

Tell a friend

Toegegeven, WoM is niet het gemakkelijkste soort gratis reclame dat te generen valt. Centraal staat het nieuwsgehalte dat het bedrijf graag wil verspreiden. De tell-a-friendfactor moet hoog genoeg zijn om mensen aan te sporen het enthousiasme te delen. Dit enthousiasme komt natuurlijk voor een deel van het eigen bedrijf, met plezier en passie wil het graag iets aanbieden. Vreemd genoeg uiten de meeste bedrijven zich slechts met mate over hun passie en zien dan ook geen kans om hun enthousiasme om te zetten in WoM.

Onbaatzuchtige promotie

Superpromotors zijn fans die hun enthousiasme over een bedrijf actief promoten en daarmee anderen beïnvloeden. Deze fans hoeven niet altijd “op straat” gevonden te worden, dit kunnen ook de eigen medewerkers of leveranciers zijn. De berichten die superpromotors uitzenden, kunnen offline plaatsvinden, maar worden door de komst van social media vooral online geplaatst. Maar weinig bedrijven weten überhaupt of ze superpromotors hebben en wie dit zijn, terwijl een beetje online speuren al helpt. Samenwerken met je superpromotors kan niet alleen je reputatie een boost geven, het kan ook waarde toevoegen aan je bedrijf doordat je samen producten ontwikkelt of verbetert.

Ken je middelen

Bedrijven moeten minder schichtig worden in het uitdragen van hun passie. Zet je consument centraal, combineer dit met je enthousiasme voor je vak en stel je open voor reacties uit je omgeving, zowel offline als online. Verdiep je regelmatig in nieuwe technologieën en marketingmiddelen, zodat je bekend bent met de opties die bedrijven tegenwoordig hebben. Voor je het weet, kent je business fans die WoM verspreiden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s