Bounce rate: het doel heiligt de middelen

Dit artikel is ook te lezen op de weblog van Chain Connection.

U heeft Google Analytics ontdekt en weet nu precies hoe de bezoekers zich gedragen als ze op uw website komen. Fijne tool hoor, maar moet u zich zorgen maken over die hoge bounce rate? Stel dat u 500 bezoekers heeft op uw website, met een bounce rate van 80%. Dat betekent dat 400 mensen meteen wegklikken, terwijl 100 man een tijdje op de website blijft. De wegklikkers zijn daarna bekend met uw merk, terwijl de blijvers ook hun merkkennis opbouwen. Ook niet zo slecht, toch?

De theorie

Bij het analyseren van de traffic op een website, zijn de bounce rate en bezoekersaantal terugkerende begrippen. Bounce rate staat voor het aantal bezoekers dat op de website belandde en meteen wegklikte, omdat het bijvoorbeeld niet was wat gezocht werd. Met bezoekersaantal wordt simpelweg het aantal websitebezoekers bedoeld. Analisten prijzen websites met hoge bezoekersaantallen en een lage bounce rate. In theorie is het “beter” voor een website als bezoekers langer op de website verblijven. Het doel heiligt echter de middelen. Als het doel bekendheid opbouwen is, dan hoeft een hoge bounce rate de website niet in het nadeel te werken.

Confrontatie voor merkbekendheid

De 400 wegklikkende mensen hadden geen directe behoefte aan uw aanbod, maar ze zijn wel geconfronteerd met uw merk. Merkbekendheid gaat een rol spelen als de behoefte bevredigd moet worden. Op dat moment hebben deze wegklikkers dus wel een waarde voor u. Fast moving consumer goods zoals tandpasta kennen een directe behoefte, maar een lage betrokkenheid bij de aankoop. Meer dan confrontatie is niet nodig, de naamsbekendheid doet de rest bij het aankoopmoment. Een hoge bounce rate vormt in dit geval geen nadeel en een hoog bezoekersaantal krijgt de focus.

Relevantie voor merkkennis

Bevindt uw merk zich echter in een nichemarkt, dan bent u juist op zoek naar een specifieke doelgroep. Algemene confrontatie helpt u weinig als u een relatief kleine groep mensen probeert te bereiken. Een lage bounce rate in verhouding tot het bezoekersaantal is dus gewenst. Dat aantal kan vergroot worden door de content op de website relevanter te maken. Zorg dat uw website actueel is en een meerwaarde vormt voor bezoekers die behoefte hebben aan uw product of dienst.

En wat betekent het voor mij?

Of u zich zorgen moet maken om een hoge bounce rate, is dus afhankelijk van wat u aanbiedt met uw website. Hoe dan ook bouwt u aan merkbekendheid en merkkennis. Beide factoren vormen de basis voor gedragsintentie. En dat is waar u uiteindelijk heen wilt met uw website.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s