Wat doen internet en social media met ons?

Dit artikel is ook te lezen op de weblog van Chain Connection.

Al jaren laaien discussies op over wat internet met ons doet. Is het een vooruitgang, of een handicap? En sinds social media in the picture is, is het de vraag wat dit toevoegt aan ons leven. Tijd voor een filosofisch overzicht.

Invloed Twitter

Afgeleid en sociaal onhandig

Internet geeft wel veel kennis, maar mist de diepgang. Worden we dommer door internet? Dit is het onderwerp dat Nicholas Carr behandeld in zijn boek “The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains”. Door de hoeveelheid informatie moeten we immers onze aandacht verdelen, we ‘snacken’ kleine beetjes kennis tussendoor. Hierdoor functioneren we dan ook anders.

Wetenschapper Susan Greenfield zet nog een stap verder: door social media veranderen de neurale verbindingen in ons brein, zodat we ons minder goed kunnen concentreren. Ook het verbaal uitdrukken en elkaar aankijken in een gesprek wordt steeds moeilijker.

Invloed social media
Het Nieuwe Leren

Dus we zijn minder geconcentreerd en minder sociaal in de fysieke omgeving. Hebben internet en social media ook nog een positieve invloed? Het Nieuwe Leren zet social media in om de lesstof aantrekkelijker te maken voor de studerende generatie. Zo worden scholieren uitgedaagd om zich ook buiten het klaslokaal bezig te houden met eigen en ander werk. Dit werkt, juist omdat we zo goed hebben leren informatie-snacken.

We kunnen niet zonder

Zoals Sander Duivestein zo mooi omschrijft op Frankwatching, technologie is een ontwikkeling die niet te stoppen is. Daarbij maakt de hele wereld hier gebruik van, dus we kunnen er ook niet aan ontsnappen. Geen enkele ontwikkeling is goed of slecht, maar brengt wel goede én slechte aspecten met zich mee. Het is aan ons om hier een draai aan te geven. En hoe bewuster we dat doen, hoe beter het voor ons is.

Advertentie

Een gedachte over “Wat doen internet en social media met ons?

  1. Je geeft zelf het goede voorbeeld! Door te snacken kan je meer informatie opdoen. Vroeger, de tijd voor internet, was de informatie gewoon minder. Ik snack ook veel, maar dan wel documentaires van 2 tot 3 uur. De diepte gaat dat zeker in. Filmpjes op Youtube van langer dan 20 minuten zijn er al heel veel, en interessante ook! Ik geniet en dat kan iedereen die wat wil leren op internet.

    Ik kom mensen tegen (eerst op internet, daarna in ‘real life’) die ik zonder internet alleen per toeval zou ontmoeten. Ik deel meer in mijn gebeurtenissen door filmpjes te plaatsen dan ik ooit had durven dromen zonder internet (meer dan 92.000 nu).

    Inspiratie door kennis. Ik hoop dat het internet nog meer mensen gaat bereiken en dat het mensen hun ogen nog verder zal openen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s