Social media. Alle merken willen het, zowel B2C als B2B. Toch slagen nog maar weinig bedrijven in het consistent hanteren van een zorgvuldige strategie. Met name B2B heeft geen idee wat de toegevoegde waarde is. Logisch, want deze markt kenmerkt zich door persoonlijk contact en lange relaties. Dus, wat moet B2B doen met social media?
B2B = persoonlijk contact, relaties, rationeel
In de B2B-markt draait het om grote volumes, grote bedragen en daarom ook contact en de gunfactor. Je wilt als verantwoordelijke immers worden gerustgesteld dat je investering een goede was. Dat je je geld hebt gestopt in de juiste samenwerkingspartner. Levert deze partner het gewenste resultaat, dan bouwt dat vertrouwen op. Daarvoor heb je persoonlijk contact nodig. Een bekend gezicht, iemand die je kan bellen als je je zorgen maakt, die je kan feliciteren met het geboekte resultaat. En dus iemand die, in de meest gunstige situatie, de gunfactor heeft. Hoewel dit een emotioneel aspect is, voeren rationele argumenten voor de samenwerking de boventoon. Er moet immers verantwoording worden afgelegd naar de top van de organisatie en een onderbuikgevoel voldoet hier niet.
‘Iets’ met social media
En toen was er social media, waar je als bedrijf en als merk ‘iets’ mee moet doen. Ikzelf ben een fervent social media-gebruiker. Uit passie, omdat ik het handig vind en het leuk is om te doen, en niet omdat statistieken aantonen dat marcom-mensen te weinig aan personal branding doen. Al eerder schreef ik over enkele basisregels bij social media, waar ik nog steeds heilig in geloof. Daarnaast is het belangrijk te erkennen dat elk social medium zijn eigen bruikbare kenmerken heeft, die absoluut gebruikt moeten worden.
Wegen en beslissen
Dus B2B moet zich dan ook kritisch afvragen welke media geschikt zijn. Waar zit de doelgroep? Dit is leeftijdsgebonden, maar het is ook afhankelijk van de branche en de mogelijkheid tot het gebruik van social media op kantoor (via de computer, smartphones en tablets). Maar de grootste afweging die gemaakt moet worden, is of B2B het lang genoeg kan volhouden. Social media gaat immers ook om uithoudingsvermogen. Het is geen campagne, maar een non-stop proces en daarom ook een stukje DNA van de organisatie.
Het probleemkind Facebook
Het grootste probleemkind onder de social media voor B2B is naar mijn mening toch wel Facebook, hier krijgen we in de praktijk veel vragen over van klanten. Dit is een persoonlijk medium, dat grotendeels af te schermen valt en dat dichtbij de gebruikers staat. Moet je als B2B daar dan wel gaan zitten? Heeft de doelgroep zin om nog eens met werk geconfronteerd te worden in de vrije tijd? Overige social media zijn eenvoudiger in te zetten voor zakelijke doelen, omdat ze minder in je ‘persoonlijke’ zitten. Dit is eigenlijk heel vreemd, want als het in B2B juist om persoonlijk contact draait, dan is toch juist Facebook geschikt? De kans of bedreiging ligt hier in de aard van je relaties. Hoe zakelijk is de relatie, of juist hoe persoonlijk (en emotioneel)? Iets wat elke organisatie voor zichzelf moet bekijken en beslissen.