Tussen kunst en een truc

Exit through the gift shop‘ is een film, gemaakt door de populaire street art-kunstenaar Banksy, en wat een verhaal is het. Het schetst een portret van de Street Art-scene in Europa en de VS (m.n. Los Angeles), inclusief alle grote namen die je letterlijk aan het werk ziet en hoe de filmer Thierry Guetta steeds dieper in de scene terecht komt. Hoewel de beelden geschoten zijn door Thierry, die er een film van heeft proberen te maken, is deze filmtitel gemonteerd door ‘the great Banksy himself’. In het eerste halfuur geeft Banksy als reden dat Thierry vele malen interessanter is dan zijn eigen persona, maar later blijkt dat de filmer gewoon echt geen oog heeft voor monteren. Logisch dat Banksy dacht: dat kan ik beter.

Exit through the gift shop | Banksy Exit through the gift shop | Banksy

Rond dat keerpunt in de film zie je Thierry, op aanraden van Banksy, zelf aan de slag gaan met street art en heeft hij de visie opgepikt het minstens net zo goed te doen als de grote namen, die inmiddels in galeries hangen. Thierry heeft jarenlang street artists gevolgd en heeft tijdens die duizenden uren op tape heel wat aan ideeën, ontwikkeling en werken voorbij zien komen. Dat, zo claimt hij, heeft hem geïnspireerd tot zijn eigen kunst, maar uiteindelijk blijkt het schaamteloos kopiëren en parodiëren op Warholiaanse wijze. Kunstenaars die in de film aan het woord komen, lijken hier ook moeite mee te hebben. Toch kunnen ze het niet helemaal veroordelen, omdat ze zelf ook op de grenzen van het auteursrecht werken en dat beseffen ze.

In mijn ogen is street art gebaseerd op een idee (soms maatschappelijke kritiek), dat verfijnd en uitgewerkt wordt, doorvertaald naar nieuwe uitingen. Het is meer dan graffiti, maar dat heeft Thierry helemaal teniet weten te doen. Al te meer doordat hij met een goed marketingteam zijn Amusement Art in een expositie, getiteld ‘Life is beautiful’, duur heeft weten te verkopen. Dat een goed gelanceerde marketingcampagne in de VS werkt, wisten we al. Dan krijg je voor een paar miljoen dollar je werk wel verkocht, zeker als je quotes van bevriende kunstenaars zoals Shepard Fairey en Banksy schaamteloos uitbuit op billboards.

Elke objectieve documentairemaker had de kritische noot onder de medekunstenaars recht door zee in beeld gebracht. Banksy, die bevriend is/was met Thierry, doet dit niet. In plaats van het uitspreken, gebruikt hij zijn grootste talent: de kunst van het weglaten. Hij reageert niet bitter, niet boos of vol vragen. Het enige dat hij toegeeft, is dat hij niet langer mensen aanspoort om kunst te maken. Wat een trieste noot, omdat Banksy zijn passie niet meer durft te delen zonder dat mensen hun slaatje eruit slaan. 

Een gedachte over “Tussen kunst en een truc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s