Ook dit ben ik, maar in hoeveel dagen?

Tijd voor de biecht. Ik ben er al een tijdje mee bezig en nu ik dag 25 ben genaderd (en zonder noemenswaardige kleerscheuren), durf ik steeds meer mensen te vertellen over ‘mijn project’. Jawel, het is een project. Eentje dat ik niet zelf heb bedacht, maar dat je wel van jezelf moet maken. Maar goed, het schijnt nogal lastig te zijn om het project ook daadwerkelijk tot een goed einde te brengen. Schijnbaar haken mensen al na dag 10 – of anders later in het proces na dag 20 – af. Je mag immers niet in herhaling vallen, want dat is vals spelen.

Maar creativiteit laat zich niet dwingen en de beste ideeën komen tot je als je net in slaap valt, de deur uit moet rennen naar een afspraak of als je op de wc-pot je zonden zit te overdenken. Dus tja, dan stel je het maar uit om erover te pochen op je blog, want er is niks gênanter dan een grote mond hebben en vervolgens povertjes af te leveren. Maar goed, ik kan straks in ieder geval mezelf een schouderklopje geven dat ik het (praktisch) een maand heb volgehouden, al gaan we natuurlijk voor de 100 dagen.

100 days project | © Heleen Macken

Creatief als een steen

Want dat is het concept: 100 dagen creativiteit. Niet het mooiste of het beste werk, maar het proces en het heruitvinden staan centraal. Ook beter bekend als ‘the 100 days project‘. Emma Rogan legde het prachtig uit tijdens haar TEDx Talk (zie onderaan deze alinea) en ook ik viel voor de charme dat elke idioot met het creatief IQ van een steen het moet kunnen. Een dag later kocht ik een dummy met mooi 170 grams schetspapier, groef mijn oude schilder- en tekenspullen op en stelde ‘mijn’ spelregels op waarbinnen ik mijn 100 dagen zou gaan slijten.

Het wat, hoe en waarom

Vanuit mijn voorliefde voor lezen en verhalen heb ik ervoor gekozen om boekomslagen te ontwerpen. Nou ja, ontwerpen is misschien een groot woord. Het gaat erom dat ik een stukje tekst neem en daar een illustratie bij maak bij wijze van context. Nou ben ik nooit een waanzinnige ster geweest in het uitwerken van wat ik in mijn hoofd heb (zoals mijn tekenleraar van vroeger nog wel eens verzuchtte), maar daar gaat het hier gelukkig ook niet om. 

Het begint met de tekst, want die moet een (schijnbare) tegenstelling bevatten. Vaak is dat een zinsnede waardoor je gaat nadenken, omdat je het ergens niet vindt kloppen. Vervolgens komen daar associaties bij kijken, want dan ga je je afvragen waar dat boek dan over zou gaan. Vanuit die associaties ontstaan weer verwachtingen en tadaaaaa: je hebt al in je hoofd het verhaal bedacht en grofweg geschreven. 

100 days project | © Heleen Macken

Het waar en wanneer

Het mooie van zo’n project is dat je elke dag wat op papier moet zetten en voor mij moet dat binnen het uur, want anders komt het nooit af. Maar ik mag er voor mezelf al wel over nadenken. En om inspiratie op te doen ga je zoeken, kijken, rondneuzen, opletten, aandachtig luisteren en vooral nadenken. Daar doe je een hele dag over en dus ben je veel opmerkzamer bezig met je omgeving. 

Zoals ik al zei, ben ik nu bijna een maand bezig. En als ik zo terugblader door mijn dummy, merk ik dat ik de teksten (en vaak ook de illustraties) ophang aan een bepaalde gebeurtenis van die dag. Grappig genoeg functioneert het project dus ook als dagboek, want het staat je veel helderder voor de geest waar je die dag was en met wie. Wat je toen deed, wat je toen voelde. 

100 days project | © Heleen Macken

Het waarheen

Natuurlijk hoop ik de 100 dagen te halen. Het feit dat ik hier schrijf over het project, maakt dat mensen er ook naar zullen vragen. Noem het maar groepsdruk, het werkt in ieder geval. Eens in de zoveel tijd zal ik een update geven, dan weten jullie in ieder geval of het project nog leeft (en hoe…). 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s