Een potje rondom de tafel

“Oke, nu even serieus: met de organisatie moeten we toch echt iets met Twitter ofzo doen, anders blijven de jongeren weg…” Dit lokte een discussie uit op het feestje waar ik me bevond. De vraagsteller (we noemen hem even Piet, tegen de 60 jaar en zich daar ook van bewust) stelde terecht de vraag over hoe we jongeren nog kunnen bereiken en kunnen binden. Want ze lezen geen websites meer (klopt), stoppen hun neus alleen nog maar in hun telefoon (klopt ook) en zitten toch allemaal op Facebook en Twitter enzo?

Dat niet helemaal. Wie de laatste berichten heeft gevolgd, weet dat Facebook niet meer hip is sinds je ouders vriendschapsverzoeken versturen. Dat Twitter gebruikt wordt als dreiglijntje om de politie op stang te jagen, wat lijkt te duiden op een voorkeur om te zenden boven het ontvangen van commerciële boodschappen. En dan heb je nog zo veel meer media met elk hun eigen gebruikers, dus welke te kiezen?

Nog afgezien van het vraagstuk voor welke media je moet kiezen als je jongeren wilt aantrekken, wordt de praktische invulling ook vaak vergeten. Zeker als de organisatie werkt met vrijwilligers, is het moeilijk om je mensen ervan te doordringen dat je samenhang en consistentie nodig hebt in je communicatie. Wie in tijdnood komt, trekt blijkbaar graag snel zijn handen van de taak af zonder voor een opvolger te zorgen. Dat is weer een taak voor de commissies of bestuursraden. En als je je op jongeren gaat richten, aldus Piet, dan is het toch ook logisch als de jongere vrijwilligers dit kunnen oppakken? Daar geloof ik wel in, nieuwe media zit je toch zo ongeveer in het bloed als jongere.

Nog een noot over binding, want dat gaat toch over mensen. Hoe meer een organisatie uit vrijwilligers bestaat, hoe meer we het hebben over (mooi woord) intermenselijk contact. Vooral als je dit koppelt met activiteiten die mensen samenbrengen, vallen mensen eerder voor de charme van de organisatie. Want die bestaat uit mensen, daar voelen we ons thuis. En daar zijn de Pietjes van deze wereld weer beter in, met hun jarenlange levenswijsheid. Dus laten we vooral allemaal weer aansluiten voor potje rondom de tafel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s