Creatief het hele jaar door

Stel, je zit gezellig te koffie leuten met een van je beste vriendinnen. Het gesprek komt op sterrenbeelden terecht en vervolgens zucht ze: “Heleen, Vissen zijn echt zulke creatieve mensen!” Nee, dit is geen zweverige praat, maar een poging van mijn vriendin om me uit te leggen dat ze de creativiteit in haar leven miste en wat meer met haar handen wilde doen. Vanuit die wens is ze het project 30 Days of Lists gaan doen, maar helaas liep ook alweer bijna ten einde. Het toeval wilde ook nog eens dat ze bijna jarig was en opeens viel het kwartje wat ik haar wilde als cadeau wilde geven.

Het idee

Veel mensen willen wel, maar weten simpelweg niet wát. Aangezien mijn vriendin helemaal weg was van 30 dagen lijstjes schrijven, en dus bereid bleek elke dag hier tijd voor te maken, heb ik voor haar 30-dagen-opdrachten bedacht. Maal twaalf maanden en ze kan een jaar vooruit tot aan haar volgende verjaardag.

De opdrachten

12 opdrachten heb ik op 12 kaarten neergepend. Op de voorkant de titel van het project met de maand erbij, want om en om heb ik mijn vriendin een doe- of een schrijf-opdracht gegeven en zo weten we allebei zeker dat het het goede kaartje is.

creatief origineel cadeau verjaardag | door HvanHeleen

creatief origineel cadeau verjaardag | door HvanHeleen

De creatiekit

Zonder werkmateriaal geen project. Als je meer met je handen wilt doen, dan heb je zogenaamde dummies nodig. Deze schets- of notitieboeken zeult zo’n beetje iedereen in mijn vak met zich mee, zodat ze ideeën en uitspraken direct kunnen neerkrabbelen. Uiteindelijk heb ik dus 3 dummies aangeschaft (met genoeg pagina’s voor een jaar creatief werk) en die een persoonlijk tintje gegeven.

Zo heb ik de boeken gedoopt tot Vol.I, Vol.II en Vol.III en heb ik een voorkant ontworpen, waarbij de drie dummies één geheel worden.

creatief origineel cadeau verjaardag | door HvanHeleen creatief origineel cadeau verjaardag | door HvanHeleen creatief origineel cadeau verjaardag | door HvanHeleen

Vervolgens zoek je een oude foto van jezelf die door de jarige jop is gemaakt en plak je die in bij een leuke handgeschreven introtekst. Natuurlijk hint je hier al naar wat er komen gaat…

creatief origineel cadeau verjaardag | door HvanHeleen

Ook nog toegevoegd aan de kit: kneedbare gum, potloden, een boekelastiek (waar je je potlood in kan hangen), een liniaal en fotolijm.

Op de post

De creatiekit heb ik persoonlijk aan haar gegeven, dat was op dat moment gemakkelijker. De opdrachten stuur ik per post. Elke maand heb ik in mijn agenda een notitie gemaakt, zodat ze voor de eerste van de nieuwe maand een nieuw kaartje ontvangt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s