‘Over minder dan 10 jaar zijn 90% van de artikelen geschreven door bots.’
Lees het artikel en meer op welikemilk.nl
Wat moet je daar nou van vinden als content creator, met je taalkennis, social hacks en storytelling. Moet je je zorgen maken? Moet je een ander specialisme zoeken? Of juist uitbreiden wat je kan?
Sterker nog: algoritmes kunnen al teksten schrijven. Alleen nog niet zo menselijk, met karakter en, nou ja, gewoon niet saai.
Daar wordt hard aan gewerkt, aldus Universiteit Tilburg tijdens het SWOCC symposium. ‘En menselijke schrijvers blijven nodig, hoor. Maar hun rol verandert wel.’
Artificial Intelligence is de toekomst
Gaan we dan relatief meer content produceren? Mensen op de diepte-artikelen, opinie en colums? Teletekst en droog nieuws door de bots? Met de mens als controleur, zoals KLM hun AI-test uit de doeken deed tijdens de IAB-sessie ‘Mobile or die’?
Het algoritme daar leert van oude berichten en stelt nu nog reacties voor, waarna Jan, Roel of Karlijn van webcare checkt of dit een goed antwoord is. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat de bot het overneemt van Jan, Roel en Karlijn, zodat klanten nóg sneller geholpen worden.
Waarom we niet zonder mensen kunnen
Alles voor de klant, maar hoe zit het nou met ons vak? Menselijke schrijvers zullen nooit vervangen worden, betoogt Expresswriters.
Want om iets te verkopen, en dat is uiteindelijk wat we doen met digital marketing, ‘you need to get personal, and this is something only actual people can do’.
Zonder variatie komen we nergens
Een bot kan doorgronden hoe je je teksten opbouwt, hoe je als merk je taal bezigt, welke onderwerpen en jargon daarbij horen. Maar een bot heeft geen eigen gedachten, geen eigen ideeën en geen eigen persoonlijkheid.
Vraag een bot om een lijst met gerelateerde onderwerpen en vanaf nummer 7 vind je het allemaal op elkaar lijken. Het geeft je geen nieuwe ideeën, maar wordt een variatie op hetzelfde liedje.
Feitelijk vs. complex: wie antwoordt er straks?
Dat is natuurlijk prima als je als klant snel geholpen wil worden en feitelijke informatie zoek. KLM speelt daar slim op in, vrijwel alle vragen gaan over vertrek- en aankomsttijden. Wordt de vraag complexer, dan blijft een menselijke draai nodig. Dat bewees ‘Captain Mike’ van de Netflix klantenservice, die volledig in maritieme stijl een klant verder helpt.
Dus ook al schrijft de bot straks de content, het blijft een marionet in de handen van de menselijke content strateeg. Die, zolang de algoritmes nog lerende zijn, de puntjes op de i zal blijven zetten.